Работодателите подкрепят спазването на европейските ангажименти. Подкрепят и всичко, което

...
 Работодателите подкрепят спазването на европейските ангажименти. Подкрепят и всичко, което
Коментари Харесай

Доц. д-р Щерьо Ножаров: ТЕЦ-овете трудно ще издържат на пазарен принцип

  „ Работодателите поддържат спазването на европейските задължения. Подкрепят и всичко, което би дало сигурност и гарантиране на енергийните доставки. “

Така икономическият консултант в Българска стопанска камара доцент доктор Шерьо Ножаров разяснява от позиция на бизнеса гласуваното през днешния ден съглашение сред държавното управление и протестиращите миньори и енергетици.

„ С подписаното съглашение ние нямаме някакви неочаквани промени в енергийната система. Остават опциите на страната за поддръжка на инсталациите доникъде на 2025 година. След това по-скоро се минава на пазарен принцип – като се изключи съоръжения, свързани с Българския енергиен холдинг (БЕХ) “, разясни той.

 

На първо място, работодателите имат интерес от гарантиране сигурността на енергийните доставки.

На последващо място, работодателите твърдо поддържат европейските задължения на България, а също и устрема за участие в еврозоната и в Шенген – а това минава през съблюдаване на всички други поети задължения. Няма по какъв начин една страна да шиканира или спекулира с признати задължения и да желае да я одобряват в по-вътрешните кръгове на Европейски Съюз.

Докога ТЕЦ-овете могат да бъдат конкурентоспособни, най-добре може да се разбере след лятото на 2025 година. Ако гледаме просто конкурентоспособност – мъчно ще устоят, тъй като действителната себестойност е сред 88 и 100 лв. за мегаватчас. А въглеродните квоти все още са към 80 евро, само че наклонността е идната година – 96 евро, по-следващата – 102 евро. Това са интернационалните прогнози. Тоест, себестойността става над 300 лв., до момента в който съседите ни имат ток на 90-110 евро, а миксът и при нас е в този порядък.

ТЕЦ-овете създават ток на два пъти по-висока цена. Но не са единствено въглеродните квоти. Съдът на Европейски Съюз осъди България през март: за превишение равнищата на живак – четири пъти, на сяра – два пъти… Всичко това има и трансграничен резултат на замърсяване – проблеми, които вредят на интернационалния имидж на България.

След 2033 година единствено две страни ще останат с въглищни ТЕЦ-ове за електрическа енергия – Германия до 2038 година, и Полша до 2049 година. Полша е договорила механизма за обезщетения през 2019 година, България е имала „ прозорец “ до 2021 година.

Ние имаме към 5 милиарда за тези три района, с цел да създадем прехода неусетен и там да има развиване на промишлеността.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР